Eternittag

Hvad er et eternittag?

Valg af eternittagEt eternittag består af en række eternitplader og er en af de billigere tagløsninger man kan vælge nu om dage.
Disse eternitplader fremstilles af fiberarmeret cement og kan i flere forskellige farver som f.eks. sort, rød, brun eller grå. Derudover fås eternitplader i flere forskellige former, hvor den med almindelige dog er den velkendte bølgeformet.
Et af problemerne med et eternittag er at det hurtigt bliver dækket af mos og alger. Heldigvis er det dog ret nemt at fjerne disse fra eternitpladerne med en simpel algebehandling, som oftest kan fås til en overkommelig pris, og er nem selv at udføre.

Eternitplader har desværre et dårligt ry herhjemme da man indtil 1988 har brugt det sundhedsskadelige produkt asbest til fremstilling af eternitplader, hvilket senere gav en hel del oprydnings arbejde med at fjerne de gamle asbest tage. Nu om dage fremstilles eternit plader af fibercement og er ikke længere sundhedsskadelige på nogen måde. Dog tænker folk desværre stadig  asbest når de hører ordet eternittag, men de fleste er efterhånden ved at finde ud af at eternit plader kan være en god og billig løsning, til flere forskellige tagprojekter, hvor tid og penge er en faktor. Dette gør at eternitplader stadig er temmelig populære, når der skal lægges et nyt tag, og pris og nemhed er en vigtig faktor. Alt sammen noget som gør at mange stadig vælger et eternittag når der skal ligges nyt tag.

Fiberrige eternitplader

Som sagt produceres eternitpladerne i dag udelukkende med ufarlige fibre som ikke er til gene for helbredet på nogen måde. Det er hovedsagligt cellulose- og plastfibre som i dag anvendes til alle typer af eternitplader. Dog findes der stadig en del af de ældre eternit plader på marked, som stadig indeholde mænger af asbest, så det er derfor meget vigtigt at kende sit eternit, hvis man vælger af købe brugte eternitplader og lægge dem på sit hus eller garage. Ellers få en ekspert med på råd, hvis du vælger at købe brugte eternitplader. Dog er risikoen ikke længere så stor ved at købe brugte plader, som den var engang.
Det er som regel temmelig nemt hurtigt at se om eternit pladerne inderholder asbest, ved at tag et hurtigt kig på oversiderne af disse plader. Her vil du kunne finde et trygt nummer med 5-10 tal, hvoraf det første tal er 4 eller 5, hvilket indikere at pladerne er sikre at arbejde med, hvor imod er det første tal 1 eller 0 så er det tale om eternitplader som indeholder asbest, og må derfor ikke anvendes. Ved renovering og evt. bortskaffelse af de gamle plader, er det derfor også vigtigt at vide om de indeholder asbest eller ej. Så brug den ekstra tid det tager, at sætte sig ind i tingene, frem for blot at kaste sig ud i opgaven. Planlægning er næsten altid en god ting, og selvom man bruger lidt mere tid i starten på denne del, så spare man ofte en del tid, set over hele projektets forløb.

Hvor bruges eternittag?

Et eternit tag er en forholdsvis billig tagløsning da talmaterialerne koster mindre end f.eks. teglsten eller skifer fliser, derudover er de meget nemme at lægge. Dette gør at de i stor stil anvendes til f.eks. sommerhus, haveskurer og garager hvor man ofte har brug for et nemt og billigt tag som ikke kræver en masse viden at selv lægge. Ud over at blive brugt til et nyt tag benyttes eternitplader også til f.eks. gavl- og facadebeklædning. Skulle du vælge at få lagt et nyt tag af eternit plader, skal du være opmærksom på at der er en del vedligeholdelse af taget, hovedsagligt i form af rengøring for mos og alger. Heldigvis er denne tagtype meget nem at rengøre med en algefjerner hvilket bør gøres cirka en gang om året. Eternitplader kan med fordel indgå i dine overvejelser, hvis du skal have lagt et nyt tag – hvor pris og tid er en vigtig faktor som du prioritet højt.

Fordele: Nemt at lægge og en billig tagtype at indkøbe.

Ulemper: Kræver en del vedligeholdelse og rengøring. Ved køb af brugte plader vær opmærksom på om de indeholder asbest. Dog er dette ikke tilfældet med et nyt eternittag.