Ståltag

Mange er vilde med et glaseret ståltag i teracottarød eller sort til at sætte prikken over i’et på parcelhuset. Ståltaget findes i mange varianter, farver og former, og markedet er stort. Et ståltag er nemt og overskueligt at lægge, mens det anses for at være af stærk og holdbar kvalitet, der desuden er modstandsdygtig over for bl.a. mos belægninger.

 

Hvis du en dag tilfældigvis skulle befinde dig i en helikopter, og kigger ned over byens tage, vil du opdage, at et tag ikke bare er et tag. Der findes mange forskellige former for tagbelægning, så der er god grund til at kende de forskellige typer, før du vælger. Hvilken belægning der passer til dit hus er nok en smagssag.

Men selvom man bruger ståltage i dag fremfor de tungere tegl, er det ikke uden omkostninger for du skal tænke dig grundigt om, inden du vælger den billigste løsning.

Ståltage - Få den bedste pris her

Larmer det, når det regner på et ståltag?

Dette er eller rettere bør være den største bekymring hos dig, når du overvejer et ståltag. For det er ikke noget, man tænker på. Man kan jo ikke høre regnen i dag, vel?
Men har du prøvet at sidde på din overdækkede terrasse eller garage, men regnen hagler ned. Nu kan det høres. Tænkt så, bare hvis det hagler. Det kommer til at larme, men det er råd for den slags.

Der er to måder at løse netop det problem.

Læg ståltaget oven på det gamle

Hvis du vælger at lægge et nyt ståltag, men gør det oven på det gamle, så vil du ingen gener have overhovedet. Faktisk kan du også spare undertaget, da det jo findes allerede. Inden du fravælger det, skal du dog lige tjekke, at det er tæt og eksisterende. Hvis ikke så sørg for det også.

Husk undertaget

Hvis du skal lægge et helt nyt ståltag, og du fjerner det gamle, så husk undertaget. Ikke bare et hvilket som helst undertag. Tal med leverandøren af dit nye tag. De ved, præcis hvad du skal vælge, og hvordan du skal gøre. Dette er ikke en del, du ønsker at spare væk.

Vil der komme kondens på et ståltag?

Det kan der, hvis ikke du gør det korrekt. Du kan købe stålplader med antikondens behandling. Det har Profil Metal blandt andet. Det kaldes også Non-drip eller DR!PSTOP. Nogle kalder det bare kondens stop eller at håndterer den kondens, der opstår ved varmeforskelle.

Her kan du se en video fra Dripstop

Sugeevnen varierer fra produkt til produkt. Antikondensen kan optage op til 1000 ml. pr. kvadratmeter ved en vandret plade. Sugeevnen aftager ved stigende taghældning og lander på ca. 800 ml. pr. kvadratmeter ved 45 graders taghældning. Vi anbefaler minimum 5 graders taghældning.

Hvis du har en isoleret tagkonstruktion, skal du bruge et diffusionsåbent undertag, og ikke Antikondens/Dripstop

Skal jeg lægge undertag først, eller kan jeg spare det væk?

Hvis du skal lægge tag på en hal, terrasse, garage eller lign., anbefaler vi alene, at du køber med antikondens. Men da de fleste nok er på jagt efter tag til huset, så er det ikke her, du skal spare. Du risikerer, at kondensvandet drypper ned i isoleringen, og det vil give længerevarende følgeskader, der kan blive rigtig dyrt.

Hvad er levetiden på et ståltag?

De fleste siger, at det vil kunne holde mellem 60 og 100 år. Men ingen giver garanti på mere end 40 år. Årsagen er, at stålet er behandlet, så det ikke ruster, men hvis du bor nær vandet, så vil salten i havgus være med til at nedbryde det hurtigere. Deraf de fleste garantier på 40 år. Det er dog samme længde garanti som på andre tage og prisen taget i betragtning, så får du i dag et tag, der ligner et tegltag, 100%, men uden alle ulemperne. At der kun gives 40 års garanti, er ikke ensbetydende med, at de kun holder 40 år

Pris pr. m2

Det er ikke nemt at svare på, hvad prisen er pr. m2 på et ståltag. Der er så mange ting, der skal tages med, eller fravælges, når man kigger på prisen.*
Hvis vi antager, at det er en total løsning, skal du regne med 475 til 600 kr. pr. m2 – Så er taget lagt tagrenderne sat op, og du er klar til at bruge dit nye tag

Hvis du selv vil gøre, det så kommer det an på, om du medregner spær, træ, udhæng, tagrender, undertag mv.
Hvis du alene tænker på prisen pr. plade, så ligger den alt efter model og behandling på 79 til 250 kr. årsagen til det store spring, ligger modeller og producenter. Der er kæmpe forskel i systemerne. Nogle er nemme at sætte op, og andre kræver en del mere skærearbejde. Jo nemmere jo dyrere.

Få 3 Gratis tilbud på Nyt Tag

Rygning og montering af ståltage

Du kan sagtens selv, monterer et ståltag, hvis du har hænderne skruet nogenlunde fornuftigt på, men vi anbefaler at få professionelle til det alene af den årsag, at de er forsikrede. Rygningen er den del, der gør taget tæt i toppen. Det trekantede rygningstegl/plade, der lægges udover taget til sidst

Hvad skal hældningen være på et ståltag?

Du bestemmer faktisk selv, men de fleste anbefaler en minimum hældning på 5 grader. Herfra kører den op til ca. 45 grader, der er en stejl hældning på et hus-tag.

HP eller Lindab Ståltage

Om du skal vælge det ene, eller det andet tag er en smagssag og en pris overvejelser. Store producenter, som Lindab og HP har løsninger til dig, som kan det hele: Du kommer også til at betale for det. Som med alt andet så er der alternativer til de store og etablerede. Ind i mellem kan du endda finde løsninger, der er bedre til billigere penge.

Det er dig, der skal betale, og dermed dig, der skal vælge løsningen.

Ståltage - Få den bedste pris her

Ståltaget er en billig løsning til renovering af et gammelt tag.

Trænger dit hus til et nyt tag, er ståltag en billig og forholdsvis nem løsning. Det, der gør ståltaget billigt, er ikke så meget tagstenene, hvis prisklasse ikke varierer det store fra andre tagtyper, men derimod det faktum, at det er relativt nemt og simpelt at lægge. Fordi tagstenene er lette, har en stor overflade og er nemme at arbejde med, er pålægning af et ståltag, en hurtigere proces, og på den måde er der færre omkostninger forbundet ved denne tagtype i forbindelse med installationen af taget. Du slipper også for nedtagning og bortskaffelse af det gamle tag, så dermed kan der være yderligere penge og tid at spare.

Tjek, om du kan lægge taget direkte på det gamle

Det er dog ikke helt risikofrit at lægge et nyt ståltag oven på et gammelt tag af f.eks. cement, fordi det hulrum, der skabes mellem de to tage, kan være med til at udvikle brandbare, gasser, der i værste fald kan udløse en brand ude af kontrol for brandvæsnet. Derfor anbefales det, at det gamle tag fjernes, før man begynder at lægge ståltaget. En af de mere kendte typer af stål tag er Decra, tag, som oftest benyttes i stedet for tegltag, da man på afstand har svært ved at se, om der er tale om et rigtigt tegltag eller et af Decra.

Dette er også med til at gøre denne tagtype enormt populært de senere år, og gøre det meget konkurrence dygtigt over for f.eks. tegl eller beton. Vi ser stadig flere og flere eksempler på, at folk vælger stål, frem for andre typer af tagsten, når prisen er en vigtig faktor, og man stadig vil have et pænt og funktionelt tag.

Tre kriterier for et godt ståltag

Vil du sikre dig, at du får et stål tag, der ikke bare ser godt ud, men også opfylder dine forventninger om kvalitet og holdbarhed. Så kan du se på tre kriterier for gode kvalitets ståltage, nemlig inddækning, profilhøjde og forkant.

Inddækning

Inddækning drejer sig om, at taget skal kunne modstå de danske vejrforhold som kraftig vind og styrtende regn. Er inddækningen i orden, vil det mindske risikoen for, at vand og fygesne trænger igennem taget. Styrken af taget afhænger af profilhøjden.

Profilhøjde

En høj teglprofilering giver mere stål og dermed en bedre styrke, mens en lav profilering gør taget fladt og har konsekvenser for udseende og styrke.

Forkant

Endelig er der forkanten, hvilket bestemmer, bl.a. bestemmer synligheden af teglens samlinger. Er forkanten faconklippet og høj, vil eventuelle samlinger være usynlige, hvilket forhindrer skidt og alger at sætte sig. Dette kan være rigtigt praktisk i mange tilfælde, hvor man ikke lige kan komme til at rense taget.

For mange er et ståltag, er en nem, overskuelig og billig løsning, hvis du skal have lagt tag på dit hus. Det store marked inde for stål tag giver mange muligheder for valg af farve og form. Med de tre kriterier for et godt stål tag givet i denne artikel, har du gode forudsætninger for at give dig i kast med at vælge et ståltag, der kan møde dine forventninger til kvalitet og udseende. Hvis du vil læse mere om ståltage generelt så er ProfilMetal et godt sted at gøre det

Alternativer til Ståltag er det klassiske Betontag