hvorfor vælge et ståltag og skal det være decra eller et af de mere populære mærker inden for stål?Hvis du en dag tilfældigvis skulle befinde dig i en helikopter og kigger ned over byens tage, vil du opdage, at et tag ikke bare er et tag. Der findes mange forskellige former for tagbelægning, så der er god grund til at kende de forskellige typer, før du vælger, hvilken belægning der passer til dit hus. Ældre huse vil typisk være udstyret med et tungt tag af tegl eller cement, mens nyere tage i højere grad har ståltage.

Mange er vilde med et glaseret ståltag i teracottarød eller sort til at sætte prikken over i’et på parcelhuset. Ståltaget findes i mange varianter, farver og former og markedet er stort. Et ståltag er nemt og overskueligt at lægge, mens det anses for at være af stærk og holdbar kvalitet, der desuden er modstandsdygtig over for bl.a. mos belægninger.

Ståltag – en billig løsning til et gammelt tag

Trænger dit hus til et nyt tag, er ståltag en billig og forholdsvis nem løsning. Det, der gør ståltaget billigt er ikke så meget tagstenene, hvis prisklasse ikke varierer det store fra andre tagtyper, men derimod det faktum, at det er relativt nemt og simpelt at lægge. Fordi tagstenene er lette, har en stor overflade og er nemme at arbejde med, er pålægning af et ståltag en hurtigere proces, og på den måde er der færre omkostninger forbundet ved denne tagtype i forbindelse med installationen af taget. Du slipper også for nedtagning og bortskaffelse af det gamle tag, så dermed kan der være yderligere penge og tid at spare.

Det er dog ikke helt risikofrit at lægge et nyt ståltag oven på et gammelt tag af f.eks. cement, fordi det hulrum, der skabes mellem de to tage kan være med til at udvikle brandbare gasser, der i værste fald kan udløse en brand ude af kontrol for brandvæsnet. Derfor anbefales det, at det gamle tag fjernes, før man begynder at lægge ståltaget. En af de mere kendte typer af stål tag er Decra tag, som oftest benyttes i stedet for tegltag, da man på afstand har svært ved at se om der er tale om et rigtigt tegltag eller et af Decra. Dette er også med til at gøre denne tagtype enormt populært de senere år, og gøre det meget konkurrence dygtigt over for f.eks. tegl eller beton. Vi ser stadig flere og flere eksempler på at folk vælger stål, frem for andre typer af tagsten, når prisen er en vigtig faktor, og man stadig vil have et pænt og funktionelt tag.

Tre kriterier for et godt ståltag

Vil du sikre dig, at du får et stål tag, der ikke bare ser godt ud, men også opfylder dine forventninger om kvalitet og holdbarhed, kan du se på tre kriterier for gode kvalitets ståltage, nemlig inddækning, profilhøjde og forkant.

Inddækning drejer sig om, at taget skal kunne modstå de danske vejrforhold som kraftig vind og styrtende regn. Er inddækningen i orden, vil det mindske risikoen for at vand og fygesne trænger igennem taget. Styrken af taget afhænger af profilhøjden. En høj teglprofilering giver mere stål og dermed en bedre styrke, mens en lav profilering gør taget fladt, og har konsekvenser for udseende og styrke. Endelig er der forkanten, hvilket bestemmer bl.a. bestemmer synligheden af teglens samlinger. Er forkanten faconklippet og høj, vil eventuelle samlinger være usynlige, hvilket forhindrer skidt og alger at sætte sig. Dette kan være rigtigt praktisk i mange tilfælde, hvor man ikke lige kan komme til at rense taget nu og da.

For mange er et ståltag er en nem, overskuelig og billig løsning, hvis du skal have lagt tag på dit hus. Det store marked inde for stål tag giver mange muligheder for valg af farve og form, og med de tre kriterier for et godt stål tag givet i denne artikel, har du gode forudsætninger for at give dig i kast med at vælge et ståltag, der kan møde dine forventninger til kvalitet og udseende.