Gør det selv byggeri og sikkerhed

Gør det selv byggeri er en fantastisk oplevelse. Det er givende på alle mulige måder og det er en helt fantastisk følelse, når byggeriet endeligt er færdigt. Der er mange ting du selv kan bygge, også selv om du ingen erfaring har. Du begynder selvfølgeligt med noget simpelt og du skal have fokus på sikkerheden, hele vejen gennem projektet.  

Herunder får du et par gode råd, som du med fordel kan læse, inden du går i gang med eventyret. 

Byggeri og sikkerhed 

Der er helt overordnede regler for sikkerhed, som gælder både privat byggeri og byggeri udført af håndværkere. Disse regler kan ikke omgås og skal overholdes. Derudover bør du altid have sikkerhed i baghovedet, når du går i gang med et mindre eller større byggeri. Du bør tænke over de simple ting, som eksempelvis at sikre et plant underlag til stigen og sørge for at den er klappet helt ud og låst. Du bør også tænke over de store ting, som eksempelvis værktøjet. Har du ikke certifikat til at operere med store save og andre voldsomme maskiner, så bør du under ingen omstændigheder bruge dem. 

Der findes ikke noget som en maskine kan, der ikke også kan gøres i hånden. Jo, det tager længere tid at gøre ting i hånden, men det er langt mere sikkert end at bruge en maskine som man ikke har certifikat til at bruge. 

Fundament, skelet, tag 

Ethvert byggeri består af tre store dele. Fundament, skelet og tag. Disse tre dele skal være helt i orden, for at sikre et hæderligt resultat. 

  • Fundament. Du kan vælge flere typer fundament, alt efter projektets størrelse. Er det bare et skur eller en lille hytte kan du nøjes med at ligge fliser som fundament. Bliver projektet lidt større kan du overveje punktfundament, eventuelt med sokkel. Et helt støbt fundament er sjældent nødvendigt, hvis du har en god sokkel og projektet ikke er en kæmpe villa. 
  • Skelet. Her kan du også vælge flere materialer. I de fleste mindre projekter er massive stolper i træ, alt rigeligt. 
  • Tag. Tag findes i den helt billige og i den vandvittigt dyre ende. Alt efter projektets omfang er det nok en god ide både at holde øje med pris, men også hvor nemt det er at have med at gøre. Nogen tag typer fås i meget store mål, så der ikke behøver at blive lagt ret mange tagplader, før taget er færdigt. 

Det kan være en fordel, hvis man ikke før har prøvet at lægge tag. 

Byg selv, eller i samarbejde med en dygtig håndværker 

Har du ingen eller ringe erfaring med byggeri og er dit projekt større end et skur, kan du overveje at alliere dig med en håndværker. Mange håndværker tilbyder konsulentbistand og har en fast timepris, så du kun betaler for den hjælp du rent faktisk har brug for. 

Byg noget simpelt til at begynde med 

Hvis du slet ingen erfaring har bør du prøve dine evner af på et lille projekt. Du kan bygge et højbed i haven, eller et kanin bur til naboens kaniner, eller noget andet der er helt simpelt. På den måde finder du hurtigt ud af hvor gode evner du har og kan derefter beslutte hvor stort det næste projekt skal være.

Byg et redskabsskur 

Har du lidt erfaring med hammer, sav og skruer, så kan et redskabsskur måske være et udmærket begynder projekt. 

Et redskabsskur har alle tre grund elementer. Fundament, skelet og tag. Der er også både grundtegningen, beslutning om materialer, budget, valg af hængsler og lås. Når du er færdig med skuret, så har du et helt realistisk overblik både over dine egne evner og over forbrug af tid. Du kan herefter både planlægge og gennemføre et større projekt. Du ved også i hvilket omfang du muligvis får brug for en rigtig håndværker. 

Byg et sjovt legehus til ungerne 

Et almindeligt legehus er lidt lige som et skur. 

Hvis du har bygget skuret, kan du jo prøve kræfter med selv at designe et sjovere legehus, end bare et almindeligt et. Det kan være et lille hus på høje stolper og en lang trappe. Det kan også være et ottekantet hus med veranda hele vejen rundt. Eller hvad med et hus der er gravet halvvejs ned, med nedadgående trappe og måske en ekstra etage. Der er rigtig mange muligheder for at få afprøvet dine gør det selv egenskaber. Ungerne vil sikkert også elske at få lov til at være med i byggeriet og der er jo også forholdsvist ufarlige ting, som de godt kan hjælpe med. 

Alt efter deres alder naturligvis. 

Byg en hytte bagerst i haven 

Er der plads bagerst i haven kan du overveje at bygge en hytte til husets teenager, eller til dig selv. du kan sagtens bygge det både tæt og isoleret, så det er til at være der på alle årstider. En hytte i baghaven er lidt mere simpelt en reel tilbygning til huset, men den giver lige så gode ekstra kvadratmeter. Der findes fine hytter som kan købes som samlesæt, men hvis du har mod på det er det meget sjovere at bygge en hytte, helt fra bunden, som man selv har tegnet og tænkt

Skriv en kommentar