Få spartlet jævnt og hvidt

At få spartlet jævnt og pænt hvidt er en stor tilfredsstillelse. Håndværk skal gøres ordentligt. Og når det handler om at spartle er det ekstremt vigtigt, at de bliver et flot resultat, der står klar til videre brug. Læs derfor mere om indfarvet spartel, spartelmasse og meget mere herunder.

 

Forberedelse

Det er en god ting at være godt forberedt inden du kaster dig ud i selve processen med at spartle et område. Overfalden på området, skal være tør, det skal være fast og så skal det være rengjort. Det er muligt at få god indfarvet spartelmasse, der dog virker på det fleste overflader. Altså både på beton, puds, glasvæv, gips og også savsmuldstabet.

Selve processen med spartling

Det er ekstremt vigtigt, at spartelmassen påføres i et jævnt lag. Det er en god ide at spartle vådt i vådt, og bruge to størrelser indfarvet spartler til at påføre massen med. Dette giver en bedre struktur. Du skal dog ikke være bange for at lave små ujævnheder og overlap. Det giver et mere råt udseende, og kan i øvrigt tilpasses under slibningen.

 

Anden spartling

Du skal typisk spartle det pågældende område minimum to gange. Anden gang er det dog muligt at pålægge et tyndere lag. Det kan ovenikøbet være så tyndt, at du stadig kan se første lag igennem det nye lag.

Rækkeevne

Inden du indkøber indfarvet spartelmasse skal du selvfølgelig gøre dig klart, hvor meget du har behov for. En spand med 10 liter spartelmasse rækker typisk til 6-8 kvm., når der påføres to lag. Altså hvis du har omkring 16 kvm. skal du bruge to spande. Forbruget kan du variere afhængigt af det underlag, der bliver spartlet på. Der er højere forbrug på et groft underlag eller på et mere glat underlag.

 

Pause efter spartlingen

Det er vigtigt, at du efter spartling skal lade området få ro til at sætte sig. Afhængig af hvilket underlag der i området, og luftfugtigheden i rummet skal det have en pause mellem 16 og 24 timer. Derefter kan du slibe overfladen med sandpapir. Brug evt. en slibeklods af kork med sandpapir af den ønsket grovhed. Benyt cirkelbevægelser for at få det bedste resultat for at få fjernet spartelklatter, kanter og andre ujævnheder. Efter et par behandlinger er området klar til videre brug efter behov.

 

Forsegling er også vigtigt

Efter afslibning er det en god ide at få børstet støvet væk med en kost, så området bliver rent, og du kan forsegle det. Forseglingen kan typisk rulles på med en korthåret malerrulle. Desuden kan du pensle kanterne med en almindelig pensel. Det er vigtigt der ikke kommer løbere, og det er også en mulighed at få forseglingen sprøjtet på.

Skriv en kommentar