Fjerne det gamle tag eller lægge det nye overpå?

Endnu en læk! Du har fyldt gulvet i med spande og gryder, afbalanceret på dine møbler og vejrpigen siger det kommer ikke til at regne. Du kommer til at have dage, hvor du jagter dråber og tømning af gryder.

Måske var det på tide at få købt et nyt tag?

Tid til at ordne dette tag problem en gang for alle!

MEN… hvordan kan du løse problemet? Fjerner du de eksisterende tagsten eller ligger du et nyt tag oven på det gamle tag?

Overlejringer kan spare dig tagdækker tid, skære ned på arbejdsmarkedet, og du vil ikke have nogen tagsten at bortskaffe eller betale tagdækker til at gøre det for dig. Fordelen her er at du spare tid og arbejde på at pille de gamle tag ned og bortskaffelse af det. En tagtype som er meget velegnet til nyt tag oven på det gamle, er et ståltag. Et stål tag er let, nemt at ligge og en meget effektiv form for tag.

Læs også: Hvorfor vælge et stål tag

Men overveje dette…

Din aktuelle tag bør kun være ét lag med henblik på at lægge fladt tag på tværs af hele taget af dit hus. Dit tag kan hænge i nogle dele af taget, som ville betyde, at du bør have din tagdækker til at isætte flere støtte bjælker. Hvis taget allerede hænger lidt nu, vil det næste lag på toppen blot tilføje mere vægt, og få det til at synke mere mellem støtte bjælkerne. Det vil helt sikkert medføre mere stress på taget og forårsage at tagsten glider fra hinanden og gæt hvad… endnu en lækage. Hvis du ikke har tjekket, er du nødt til at sikre, at der ikke er andre problemer med undertaget eller konstruktionen. Hvis dit tag opfylder alle disse krav, så kan et overbygningstag kunne være den bedste løsning.

Uanset hvilken metode, du bruger, at bygge ovenpå eller at rive ned, så tjek for ordentlig ventilation på dit loft. Konsekvent placering af etageadskillelsen og højderyg udluftninger giver maksimal kryds ventilation.

Tjekliste

Her er en tjekliste til at hjælpe dig med at afgøre, om en komplet nedrivning af dit gamle tag bør overvejes.

For mange lag
Kontroller hvor mange eksisterende tagdækning lag der er. Du bør kun have ét lag, før du tilføjer et nyt lag til det. Hvis du allerede har to eller flere lag, skal disse fjernes, før du anvender dit nye tagmateriale og får lagt et nyt tag.Dette er et lov krav de fleste steder og bygningsreglementer vil sjældent acceptere mere end to lag. Din lokale afdeling af bygningsinspektører vil være glade for at give kravene til til din overholdelse.

Dårligt undertag
Når du går på tværs af dit tag, og finder du gyngende områder eller steder hvor loftet ser ud til at hænge mellem spærene eller spær indikerer, at du måske har et dårligt undertag eller det er direkte beskadiget. Skader kan være fra hussvamp, som er træ der rådner fra typer af svampe, og hvis det ikke fjernes, vil brede sig til andre træ områder. Med et dårligt undertag, er afrivning hele taget nødvendigt. Det er mere omkostningseffektivt at erstatte de dårlige elementer nu end at skulle udskifte dæk og tagmaterialet et par år. Hvis dårlig undertag påpeges før tagdækning arbejde starter, vil du oftest ikke have en garanti på dit nye tag.

Dårlige stand på eksisterende tag
Hvis de eksisterende tagsten viser tegn på at være bøjet i kanten eller store dele af de gamle tagsten ligger forkert, vil disse uregelmæssigheder i sidste ende vise gennem det nye lag af tagmaterialer. Det ser måske okay, når først lagt, men da de nye tagsten slå sig ned på den gamle uregelmæssige tagdækning, vil det nye materiale tage på disse samme højderygge og synke. For at undgå dette, anbefales en komplet afrivning og udskiftning.

Levetid
Selv om det ikke er dokumenteret, er professionel i tagdækning enige om, at et overlejret tag vil have en kortere levetid. tagsten lagt på et eksisterende tag vil have en forkortet levetid på cirka 10%.

ikke kompatibel tagsten
Du kan sagtens bruge en tung tagtype til at dække de gamle lette tagsten. Men du må aldrig bruge en lettere tagsten til at dække en tung type af tagsten, dette vil det vise alle de bump og hakker fra det gamle tag og du vil oftest få et dårligt resultat.

Så nu har du din tjekliste og du er klar til at ringe efter en tagdækning entreprenør og komme i gang med at få lagt et nyt tag.

Skriv en kommentar