Hvilke tagtyper bruger vi når der skal ligges nyt tag?

Når der skal ligges nyt tag på ens bolig, kan det ofte være svært at beslutte sig for hvilken tagtype man skal vælge. Skal det være et klassisk tag som et tegltag, et betontag i mørkegrå eller et flot skifertag i naturskifer? Der er efterhånden så mange forskellige muligheder at vælge imellem, at det at finde den helt rigtige tagtype kan være lidt a en opgave. Lad os starte med at se lidt på nogle af de mere populære tagtyper vi benytter her i danmark, når der skal ligges et nyt tag på ens hjem.

Betontag

En klassisk tagtype vi har benyttet siden midten af 1800-tallet og som minder meget om tegltaget. Det har ofte samme form, farve og holdbarhed som et tegltag, men er lidt tungere og lidt billigere. Et betontag er et fint valg til dig som syntes at et tegltag er en smule for dyrt, eller gerne vil have flere muligheder inden for farve på taget. Du kan med visse typer af beton tag også lægge det på et hus med en mere stejl hældning på taget, end du vil kunne med et tegltag.

Læs også: Betontag – Hvad koster et nyt tag?

Skifertag / skiffertag

Skifertag kendetegnes ved at være et flot tag som har en lang levetid. Min nabo har et skiffertag på sit hus som er lidt over 100 år gammel og stadig tæt. Det er blevt lidt slidt at se på, men stadig et solidt tag som holder vand og vind ude. Skifer er et meget stærkt materiale, og hvis det bliver vedligeholdt et rigtig pænt tag. Det fås både som naturskifer, hvilket er den dyreste af de 2, og som eternitskifer eller kunstskifer som er lidt billigere, men heller ikke helt på samme niveau som naturskifer.

Tegltag

Rigtig mange vælger blot at få et nyt tag i tegl, når der skal ligges nyt. Det er en tagtype de fleste kender bedst, og også den mest anvendte. Og er det noget vi danskere er gode til, så er det at gå med de ting vi kender i forvejen. Men det er heller ikke nødvendigvis noget dårligt, da et klassisk tegltag er en rigtig god tagtype. Det er pænt, har en lang levetid og kræver meget lidt vedligeholdelse. Prismæssigt er vi lidt over middel, og der er stadig en del muligheder for at få forskellige stil og farve på taget. Så vil du have standard løsninge, som bestemt ikke er en dårlig tagtype, så er det bare at vælge tegltaget. Du skal dog være opmærksom på at ikke alle taghældninger understøtter et tegltag.

Eternittag

Et eternittag eller et tag med eternitskifer er som regel en billig løsning, både i materiale og i arbejdstid. Det har ikke helt samme elegance og levetid som et tegl eller skifertag, men hvis budget er lavt, kan et eternittag være en fin løsning. Rigtig mange nye huse bygges i dag med eternittage.

Læs også: Eternittag – et billigt valg

Ståltag

Der findes flere forskellige typer af ståltag. Både dem som ligner tegltag eller eternittag, men også de store tagplader i stål, som mange kender fra lader, garager og lignende.
tidligere var det ofte et problem at man ofte ret tydeligt kunne høre når det regnede på et ståltag, men de fleste moderne ståltage har en belægning som reducere eller eliminere dette problem. Et nyt tag i stål, er ofte billigere at købe og få lagt, end et tegltag, hvilket er en af grundene til at mange vælger ståltag frem for tegltag.

Tagpap

Tagpap ser vi rigtig tid som en tagløsning på ens garage, eller udestue. Men også flere og flere huse begynder at bruge tag af tagpap, da både levetiden er blevet længere og vedligeholdelsen mindre over de senere år. Tagpap kan derudover være en rigtig god løsning på tage, som har en for stejl hældning til at tegl eller stål er en brugbar løsning. Så nu om dage er det ikke ualmindeligt at folk vælger at få lagt et nyt tag i tagpap.

Pris på tag – få et gratis tagtjek

Det er dyrt at få lagt nyt tag, og det kan være rigtig svært at finde priser på nyt tag. Derfor er der også mange tagfirmaer, som tilbyder at du kan få lavet et gratis tagtjek, hvor sender en ud for at kigge på dit tag, og komme med et par gode råd om valg af tagtype og efterfølgende en pris på taget. Det er også muligt at få tilskud nyt tag, f.eks. i form af håndværker tilskud, hvor der gives tilskud til udvalgte serviceydelser og håndværksydelser.

Der er mange muligheder når der skal vælges en tagtype til nyt tag, og selvom det i første omgang giver fin mening at vælge ud fra kriterier som pris, og egenskaber på tagsten, så handler det i sidste ende om hvilken tagtype som er mest velegnet til lige præcis dit hus. Derfor er det ofte en god ide, at tage kontakt til et tagfirma inden du beslutter dig, og få et gratis tagtjek så du også har en ekspert vurdering der kan indgå i dine overvejelser.

Skriv en kommentar