Vi kender alle sammen de gode film fra TV, hvor der er placeret spande forskellige steder i rummet for at samle det dryppende regnvand op. I filmen får det ofte et romantisk tvist, men når det sker i virkeligheden, så er det langt fra så romantisk, og ofte ret stressende.
Taget er noget af det vigtigste på huset, hvis det ikke er tæt så, regner eller drypper det ind. Man kan være fristet til at tro, at så længe man samle vandpytterne op, så betyder det ikke noget. Men sådan forholder det sig slet ikke. Faktisk kan der være vand alle mulige steder, man ikke opdager, og så giver det skimmelsvamp.
Derfor er det vigtigt, at du vedligeholder dit tag, inden det ender galt.
Understrygning
I gamle dage brugte man ikke undertag, når man bygget huset, derfor er mange huse i dag opført, på en sådan måde, at hvis der kommer fygesne eller regn i kraftig blæst, så vil der komme vand ind mellem tagene, og dermed vand ind i huset.
For at modvirke den slags, kan man lave understrygning af tag. Det sker i praksis ved, at man nede fra lukker alle revner mellem tagene med en understrygningsmørtel. Det er ofte en tidskrævende proces, og kan derfor også være relativt dyr.
Inddækning af tag
Hvis man ikke lige ved hvad taginddækning er, så skal man ikke fortvivle. Det er nemlig ikke svære end som sådan. Nogle vil måske tro, at der er tale over at dække hele taget med en stor pressing. Men sådan hænger det ikke sammen. Inddækning af tag handler i større grad om at få dække de samlinger, som ville give vand og lignende mulighed for at trænge ind i konstruktionen.
Man kan altså med rette sige, at det handler om at skabe en lag på lag funktion, som gør, at vandet kan løbe af taget, og ikke ind i taget. Når den korrekte taginddækning er på plads, så vil man opleve et tæt og funktionsdygtigt tag, hvor der ikke drypper ind i det underlæggende hus.
Derfor er det så vigtigt
Det handler om at rette fejlene i tide, hvis der først er kommet vand ind i huset, så er skaden sket, og man risikerer både og råd og skimmelsvamp i konstruktionen. Fugt er faktisk en af de værste ting, man som husejer kan opleve i sine bygningsdele. Selvom man får tørret fugten væk, så forsvinder skimmelsvampen ikke, den går blot i dvale og venter på den næste, fugtgivende mulighed for igen at vækste. Derfor handler det altså i stor grad om at undgå fugten i første omgang. På den måde undgår man nemlig også, at skulle kæmpe med skimmelvækst.