Tegltag danskernes foretrukne tagtype

Fordele og ulemper ved et tegltag

I Danmark har man siden starten af 1100 tallet benyttet sig af tegltage. Det var især de større og vigtige bygning som herregårde, slotte og kirker hvorpå man benyttede tage af teglsten når der skulle lægges nyt tag. Denne type af tagsten var via danske munke blevet bragt hjem fra lande som Frankrig, Italien og Spanien.

Tage af tegl har været kendt i Danmark siden 1100-tallet, hvor mange kirker, slotte og herregårde fik tegltag. Det var munke, der bragte kunsten at brænde ler til tegl og mursten med hjem fra Sydeuropa. Tagsten af tegl laves af tørret ler.

Ler har været brugt som et tagmateriale siden før civilisationens begyndelse. Leret, der normalt findes på arkæologiske steder kan være tusinder af år gamle, og er meget brugt pga. den holdbarhed og levetid som ler har – to fremragende kvaliteter når vi taler tagdækning. Fordi ler tagsten kommer i mange forskellige former, størrelser, farver og stilarter, er der stor sandsynligvis finde en tagsten, der passer til dit tag og dine ønsker. Dog ikke i helt samme omfang som når vi snakker betontagsten.

Her i 2016 er størstedelen af nye tage der bliver fremstillet lavet af tegltagsten og dermed er tegltag danskernes foretrukne tagtype.

Læs også: Fordele ved et tegltag

Isolerende egenskaber for tegltag

En af fordelene ved teglsten, er evnen af ​​ler til at isolere, holde inde temperaturer varm om vinteren og kølige om sommeren. Kombineret med en naturlig evne til at reflektere, i stedet for absorbere, varme fra solen, kan teglsten reducerer mængde varme som er nødvendig for at opretholde behagelige temperaturer i dit hjem. En yderligere fordel er, at teglsten tillader luft at cirkulere både over og under dem, hvilket skaber en isolerende luftpude mellem fliserne og tag dæk som yderligere øger den isolerende evne af taget som en helhed.

Overlegen holdbarhed for tegl tag

Holdbarheden af ​​teglsten er ikke noget man bør overse. Ud over deres lange levetid, kræver ler tegltage meget lidt vedligeholdelse bortset fra fjernelse af blade og snavs en gang om året. Tegltagsten er brandisolerende, samt være uigennemtrængelig for alt slags råd, mug og vandskade, der hurtigt kan ødelægge andre tagmaterialer. De er modstandsdygtige over for insektangreb, og afhængigt af den konkrete teglsten, du vælger, er de også resistente over for skader fra nedfrysning og optøning så du undgår frostsprængninger og den slags.

Ulemper ved tegltag

Nogle af ulemperne ved ler og tegltag som kan påvirke din beslutning når du overvejer nyt tag. Teglsten er tungere end nogle andre materialer, hvilket sætter større krav til undertaget som skal være i stand til at støtte dem tilstrækkeligt. Hvis du udskifter en lettere type tagmateriale med teglsten, skal du måske at opsætte yderligere understøtning, før du sætter dine tagsten i. En anden ulempe ved teglsten er, at de er sværere at installere. Medmindre du har en vis erfaring med tagdækning, konsultere en professionel om at få hjælp til din installation. Derudover er et tegltag ikke en af de billigste løsninger der på marked i Danmark. Her er materiale prisen på tagpap, betontag og ståltag noget mindre, og derfor et bedre valg for dem som leder efter et billig tag.

Overvej Beton eller stål

Hvis tagsten af tegl er ude af din prisklasse, overveje et betontag eller et ståltag. De har måske ikke helt samme levetid, men deler mange af de samme fordele. Begge disse produkt fås i flere forskellige designs og farver og mange af dem ligner faktisk tegltagsten temmelig meget. Hvis det er en midlertidig løsning eller drejer som et udehus eller garage kan tagpap også overvejes som en tagløsning der efterhånden har vundet godt ind hos danskerne.

Tagtyper

Hvis vi lige skal lave en kort opsummering over de forskellige typer har betontag som er en populære tagtype der stiller store krav til undertaget. vi har skifer tag som er den trendy løsning til dem der vil have det bedste, ståltag som en en holdbar og billig løsning der kan lægges oven på det eksisterende tag. Vi har tagpap som efterhånden som bliver mere og mere brugt da kvaliteten her er blevet kraftig forbedret og sidst men ikke mindst tegltag som er det klassiske danske tag og stadig en meget pæn og solid løsning til dig der skal have lagt nyt tag.

Skriv en kommentar