Trænger din bolig til nyt tag?

Et nyt tag kan både være en æstetisk og økonomisk gevinst, men hvilken tagtype skal du vælge? Og hvornår er det i det hele taget nødvendigt at skifte tag på dit hus? Et nyt tag er naturligvis en stor beslutning, og mange venter med at lægge nyt tag til det eksisterende er utæt. Venter du for længe, risikerer du dog skader på den underlæggende konstruktion, og du bør således ikke udsætte et tagtjek, hvis du er i tvivl om tagets stand. Du kan f.eks. få hjælp til nyt tag i Viborg her. 

Et nyt tag er en investering hvis afkast – ligesom alle andre investeringer – skal ses over en længere periode. Et nyt tag har en levetid på minimum 25-35 år, men kan ofte holde endnu længere, hvis det vedligeholdes korrekt. Selvom prisen på et nyt tag kan synes høj, betaler taget sig tilbage over de næste mange år. 

Levetid på et tag

Blandt de mest anvendte tagtyper i Danmark findes teglsten, tagpap, eternitplader, stålplader, cementtagsten og skifer. Tagpap har en minimumslevetid på 25 år mens skifter og eternit har en forventet minimumslevetid på 30 år. For teglsten og cementtagsten er det 35 år, og for stålplader 40 år.

Fælles for alle tagtyper er, at du kan forlænge levetiden betragteligt, hvis du sørger for at vedligeholde taget korrekt. Sørg f.eks. for at fjerne mos og snavs en gang om året, og tjek tagrummet for fugt, så du opdager eventuelle skader, inden de udvikler sig.  

Hvilken tagtype skal du vælge?

Der er som bekendt mange forskellige tagtyper at vælge imellem, og det kan derfor være svært at beslutte, hvad der vil være bedst for huset og for din pengepung. Start altid med at tage et kig i lokalplanen for det område hvor du bor. I lokalplanen kan det være et opført krav, om benytte specifikke tagtyper, ligesom der kan være tagtyper – f.eks. glaseret tegl – som slet ikke må anvendes.

Det sikreste valg vil oftest være at udskifte den gamle belægning med en ny, der er tilsvarende. Den gamle tagkonstruktion er højest sandsynligt skabt til denne type tag, og kan således nemt bære en ny af samme type. Skal du skifte selve tagkonstruktionen, bliver det et væsentligt større projekt.

Herudover skal du naturligvis overveje de æstetiske og arkitektoniske parametre. Hvad vil se pænt ud på huset? Man skal passe på med at ændre på husets oprindelige udtryk. Alligevel kan et nyt og anderledes tag give illusionen af et helt nyt hus, hvilket også kan være skønt. Du kan altid alliere dig med en professionel taglægger, hvis du gerne vil vide, hvad der vil være den bedste løsning for dig – læs mere her.

Hvad koster et nyt tag?

Prisen på et nyt tag afhænger naturligvis af det valgte materiale. Mens et tag i tagpap er i den billige ende, så er et helt nyt skifertag i den dyrere ende. Kvadratmeterprisen kan variere fra omkring 500 kr. for eternittag til ca. 1700 kr. for et skifertag. Herudover kommer montering af nye tagrender, skotrender, ovenlysvinduer, kviste og efterisolering. Du bør også være opmærksom på, at der kan være store geografiske forskelle på priserne for et nyt tag.

Skriv en kommentar