Vedligeholdelse af dit tag

Taget er jo blandt de vigtigste dele af huset. Skulle det blive beskadiget på den ene eller anden måde bliver det hurtigt rigtigt trælst at bo i hjemmet. Tag reparationer kan være  meget dyre. Derfor er du nød til at gøre dit bedste for at undgå alvorlige skader på det. En måderne at gøre det på, er ved regelmæssigt lave vedligeholdelse af dit tag. Tjek det regelmæssigt og se efter potentielle problemer. Ofte skal der meget lidt arbejde og penge til for at udbedre de små skader som ellers hurtigt kan udvikle sig til større skader der koster en del at få ordnet.

Før du begynder at tjekke dit tag, sørge for, at du har sikkerhed i orden. Hvis du arbejder på taget, skal du bruge en sele samt et stærkt reb. Sørg også for at dine sko er skridsikre. Lige meget om det er et skifertag, tegltag, betontag eller ståltag så skal taget vedligeholdes. Også selvom det er tale om et helt nyt tag, kan det godt betale sig at udføre den årlige vedligeholdelse på det. Dermed kan du nemt forlænge tagets levetid, og beholde taget flot og tæt.

Læs også: Skifertag – et flot og holdbart valg til nyt tag

Hvornår bør du tjekke dit tag ?

Det er ofte nok at du tjekker taget to gange om året. Vælg den tid af året hvor vejret er roligt. Du må aldrig gå op på dit tag når det er vådt eller iset. Det er risikabelt at gøre det, fordi du kan risikere at glide og falde. Du kan også meget bedre kontrollere taget når det er tørt, og alt er klart.
Selv om du kontrollere taget 2 gange om året kan der stadig opstå en situation hvor det kan være nødvendigt at gå op på det. Det kan f.eks. være hvis der falder grene ned på taget som kan beskade dine tagsten eller hvis det bliver fyldt med snavs og andet skidt efter en kraftig storm. Derudover bør du regelmæssigt kontrollere og rense dine tagrender.

Hvad skal du tjekke?

Ved vedligeholdelse af taget bør du starte med at undersøge ydersiden. Du bør dog lave et hurtigt tjek af den inderste del af taget. Gå til dit loft og se om der er synlige markeringer der. Mørke pletter efter have lækager. Mærk på de nævnte pletter. Hvis De er bløde, så lækagen er ny. Vær opmærksom på placeringen af pletterne og se om du kan spore dem på den udvendige del af taget.

Bortset fra lækager, bliver du også nød til at tjekke andre dele. Du er nødt til at tjekke, om der er løse tagsten. De er små og nemme at udskifte, hvilket du nemt kan gøre selv. Dog kan det ske at skaden ikke kommer fra tagstenen. Der kan være nogle alvorlige skader under dem. Der kan være behov for at udskifte en del af taget. Hvis en sådan større opgave er nødvendig, bør du ringe til en professionel med det samme. Du kan risikere at forårsage mere skade, hvis du gør det selv og ikke helt har styr på tagdækning.

Derudover skal du kontrollere revner på taget. Dette gælder især for området omkring din skorsten. Hvis du har ovenlys vinduer, skal du regelmæssigt kontrollere at der heller ikke er revner eller andre problemer her.

Regelmæssig vedligeholdelse af dit tag er vigtigt for at undgå at man pådrager sig alvorlige skader, som kan være besværlige eller dyre at få ordnet. Ved at kontrollere dit tag mindst to gange om året, vil det hjælpe dig med at identificere problemerne inden de udvikler sig og få behandlet dem med det samme. Du er nødt til at tjekke det ydre og indre del af taget for lækager og revner. Du skal samtidig være særlig opmærksom på områder nær skorstenen og ovenlys.

Skriv en kommentar